Laboratoriet for Kunstens Forskning blev oprettet i 2015 og ligger i en baggård i hjertet af København blandt Kunstakademiets andre laboratorier, atelierer og auditorier. Netop denne beliggenhed iblandt de centrale udfoldelsesrum for kunstnerisk praksis afspejler en afgørende side ved instituttet: Her er den kunstneriske praksis udgangspunktet for al vores forskning og vores teoretiske, historiske og forskningsbaserede undervisning. Laboratoriet bygger nemlig på erkendelsen af, at kunstnerisk praksis og teori er hinandens gensidige forudsætninger og vores opgave er at yderligere styrke de teoretiske elementer i den kunstneriske praksis.
I vores egenskab af teoretisk laboratorie fokuserer vi på to områder: Undervisning og forskning. Vores undervisning i teori og kunsthistorie danner en rød tråd gennem hele Kunstakademiets BFA- og MFA-uddannelse. På BFA-uddannelsens første år følger de studerende et kursus i kunsthistorie. På andet år følger de et omfattende teoretisk kursus med en bred vifte af indbudte gæsteforelæsere. De to kurser danner grundlaget for vores studerendes videre kunsthistoriske og teoretiske udvikling. Studerende på sidste år af deres BFA og samtlige MFA-studerende kan deltage i vores forskningsbaserede Open Practice-kurser og skrivekurser (nærmere beskrivelse følger), som sigter efter at styrke de undersøgende og metodiske aspekter af den forskende kunstneriske praksis.
Minor i Skrift og Forskning
Laboratoriet for Kunstens Forskning tilbyder en Minor i Skrift og Forskning. Denne Minor i Skrift og Forskning er et valgfrit, specialiserende undervisningsforløb, der giver de studerende mulighed for at styrke deres billedkunstneriske uddannelse ved at fokusere på en teoretisk, reflekterende kunstforståelse og forskningsrettet skriftlighed. En Minor i Skrift og Forskning består af tre Open Practice-kurser efterfulgt af et MFA-essay på den studerendes sidste år på MFA-uddannelsen. Undervisningsforløbet er åbent for studerende på BFA-uddannelsens 3. år samt MFA-uddannelsens 1. - 3. år.
Open Practice-kurset er baseret på metoder fra teoriens og den kunstneriske forsknings verden og er tænkt som en måde at åbne den undersøgende praksis op på. Hvert Open Practice-kursus varer ét semester, og undervisningen forestås af én af laboratoriets forskere inden for deres forskningsområde. Undervisningen består af en blanding af forelæsninger afholdt af fageksperter, læsegrupper, et skrivekursus, en felttur samt en refleksionsdag ved start og slut, hvor de studerende aktivt opfordres til at reflektere over deres egen praksis og de spørgsmål, den rejser angående begrebsramme, undersøgelsesfelt, metode og analyse. Open Practice-kurset tilbyder en prisme, som den enkelte studerende kan bruge til at begrebsliggøre sin egen kunstneriske undersøgelse. Samtidig får de studerende en række redskaber ved at følge en videregående forsker og dennes forskningsproces, hvor de dermed klædes på til at kunne skrive MFA-essay.
En Minor i Skrift og Forskning afsluttes med et MFA-essay. Dette essay er tiltænk studerende, der ønsker at fordybe sig i et emne efter eget valg. Individuel vejledning og regelmæssige afleveringer understøtter skriveprocessen. Essayets form kan ligge inden for et spektrum, der strækker sig fra det traditionelle akademiske form til performativt skrevne essays. Gennem dette forløb opbygger den studerende sin teoretiske og kunsthistoriske viden i forhold til sit valgte emne og opnår dyb indsigt i hovedtekster inden for området og analyse heraf. Den studerende vil også opgradere sin skrevne praksis og lære, hvordan man opfylder de krav, der stilles til skriftlige akademiske praksisser.
For at kunne skrive et MFA-essay skal den studerende først have gennemført tre Open Practice-kurser. Essayet skrives på MFA-uddannelsens sidste år.
Forskning
Forskning er en central del af Laboratoriet for Kunstens Forskning, og institutlederen er forskningsleder for hele Kunstakademiet. En afgørende pointe, når man arbejder med forskning i kunstneriske sammenhænge, er at erkende og arbejde med det faktum, at materialer har deres egne ideer. At lytte til materialets ideer er et fundamentalt udgangspunkt for at lade det komme til orde. Forskningsstaben, der består af ph.d.-studerende, postdocs, forskningsmedarbejdere, lektorer og professorer, repræsenterer samlet set en bred vifte af kunstnerisk og kunsthistorisk forsknings- og udviklingsvirksomhed. Den grundige og vedholdende forskning dykker ned i en stor variation i emner: bæredygtig plastic til støbning, ruiner, arkiver, nationalstaters dannelse, det ydre rum, økologi, beton, skala, display, performance lectures, global kunsthistorie, monotyper, uddannelse og meget mere. Alle disse kunstneriske forsknings- og udviklingsprojekter har to ting til fælles: teoretisk og praksis-relateret udvikling er gensidigt afhængige størrelser, og den kunstneriske praksis er nødvendig for at gennemføre det aktuelle undersøgelsesarbejde. Gennem sit fokus på den materielle udmøntning af teoretiske, videnskabelige og samfundsmæssige undersøgelser udfordrer og fremhæver vores forskning kort sagt spørgsmålet om, hvordanvi ved.
I de kommende år er de to primære fokusområder for forskerstaben forholdet mellem kunstnerisk praksis og teori og materiel viden. Dette fokus udfolder sig i studiegrupper, forelæsninger, undervisningen og i vores løbende diskussioner blandt staben. En af de afgørende pointer i forhold til at udfolde de forskningsmæssige praksisser og vores forståelse af, hvad kunstnerisk forskning og udviklingsvirksomhed er, er netop at lade disse praksisser tale for sig selv med deres eget sprog. Dermed kommer vores diskussion inden for feltet til at bygge på konkrete projekter snarere end på begrebsmæssige diskussioner om begreberne kunstnerisk forskning og udviklingsvirksomhed. Med dette formål i tankerne har vi skabt to fora, hvor forskningen og dens resultater deles mellem stab, studerende og den brede offentlighed: Rundgang Research og Skabet for Kunstnerisk Forskning og Relaterede Aktiviteter.
Rundgang Research har siden 2016 været afholdt som et offentligt symposium i forbindelse med Rundgang-arrangementet ved skoleårets afslutning. Her indbydes de ansatte og studerende til at fremlægge deres forskning. Programmet tilrettelægges ud fra de indkomne bidrag, der kan antage vidt forskellig form: mundtlige præsentationer, performance lectures, interventioner, udstilling, performances, filmforevisninger, samtaler m.m. Rundgang Research arrangeres af og finder sted på Laboratoriet for Kunstens Forskning. Grundet den stigende interesse internt og fra offentligheden i de senere år har vi besluttet at afholde den næste Rundgang Research uafhængigt af Rundgang og det bliver den 22.-23. november 2019.
Skabet for Kunstnerisk Forskning og Relaterede Aktiviteter består af fire vitriner, der hænger i indgangen til Peder Skrams Gade 2 tilgængelige for offentligheden. Her udstiller forskningsstaben hver især deres aktuelle forskning over en periode på tre uger i løbet af skoleåret. Formålet er at formidle forskningen uden for vores atelierer, kontorer og laboratorer og at dele og diskutere den på enkel, ligefrem vis.
Ph.d.-studerende, postdocs og forskningsmedarbejdere
Alle de eksternt finansierede akademiske forskere, som kunstakademiet er vært for, er tilknyttet Laboratoriet for Kunstens Forskning. I løbet af de seneste år har laboratoriet vokset sig til at omfatte et levende forskningsmiljø, der spænder over mange forskellige perioder, emner og fagområder, herunder både kunst, kunsthistorie og kunstteori. To til fire gange om året afholder vi master classes, der udvælges og arrangeres af vores forskere, der for det meste også forestår et Open Practice-kursus baseret på deres aktuelle forskning. De ph.d.-studerende har adgang til et delt kontorfællesskab, der understøtter vores aktive forskningsmiljø, hvor mange forskellige interessefelter mødes på tværs af de enkelte forskningsprojekter. Vi lægger stor vægt på forskningsmiljøets fortsatte udvikling og på vores forskeres engagement og aktive deltagelse i fælles arrangementer. Med tanke for, at Laboratoriet for Kunstens Forskning udgør den primære institutionelle ramme for kunstnerisk forskning og udviklingsvirksomhed inden for billedkunst i Denmark, er vi overbeviste om, at vores forskningsmiljø kun kan bestå og udvikle sig gennem engagement, fællesskab og åbenhed. Derfor, og fordi instituttet stadig er relativt nyt, værdsætter vi vores samarbejder, både internationalt via de individuelle forskningsprojekter og netværk såsom KUNO-samarbejder og SAR (Society of Artistic Research) og nationalt gennem samarbejder med Københavns Universitet, Aarhus Universitet og KUV-netværket.
Billedkunstskolerne ved Det Kongelige Danske Kunstakademi udsteder ikke ph.d.-grader og yder ikke finansiering til ph.d.-projekter eller andre former for forskning. Yderligere information herom kan fås via dette link.
Eksempler på Open Practice-kurser
Efterår 2017. Rikke Luther: The Eco-Commons … In the Time of Messed Up Democracy
Forår 2018. Katrine Dirckinck-Holmfeld: Archives that Matter
Efterår 2018. James Day: In Media Res
Forår 2019. David Hilmer Rex: Artistic Practice and Systems Change
Efterår 2019. Honey Biba Beckerlee: Digital Matters
Forår 2020. Christian Danielewitz: Hidden Flow: The Production of Invisible Territories in the Age of Digital Visibility