Søg
Nyhed

Luna Emilie Printz Scales vinder Poul Erik Bech Fondens kunstpris 2020

Dimittend fra Kunstakademiet Luna Emilie Printz Scales har modtaget Poul Erik Bech Fondens kunstpris 2020 for sit afgangsværk Eyelids.

Prisen er et studierejselegat på 50.000 kr. og gives til en kunstner eller kunstnergruppe på baggrund af dennes bidrag til årets afgangsudstilling. Hvert år nedsætter Poul Erik Bech Fonden en faglig jury – i år bestående af kunstner Julie Nord, direktør for KØS Ulrikke Neergaard og gallerist Tom Christoffersen.
 
”Vi har præmieret Luna Emilie Printz Scales Eyelids for dets helstøbthed, modenhed og præcision. Vi hæftede os også ved, at der i værket er en respektindgydende lavmælthed, som får de mange betydningslag til at stå desto tydeligere frem.” lyder det fra juryen.
 
Kurator på årets afgangsudstilling Helga Christoffersen skriver om Eyelids:
 
”Ved at stille spørgsmål ved vores forestillinger om kropslige funktionsnedsættelser implicerer Eyelids kameraet, som langsomt cirkler over kunstnerens nøgne krop, fader ind og ud, mellem helfigurs- og nærbilleder. Filmens form er inspireret af en kortfilm, som T.H. Dreyer lavede om Bertel Thorvaldsens skulpturer i 1949. Voice-overen genfortæller kunstnerens oplevelse af at lade en læge demonstrere en operation af øjenlågene foran et hold medicinstuderende. Filmen er hovedsageligt filmet i et studie foran en draperet baggrund, mens kunstneren står på en roterende platform; de to mennesker, som kontinuerligt drejer hende, er også synlige i optagelserne.
 
Hun virker fattet, men fordi det er ekstremt svært for hende at stå stille, virker filmen som en form for selvportræt, der fremviser det specifikke ved hendes krop og hendes oplevelse. Hun bruger en velkendt kunsthistorisk trope – den nøgne kvindelige krop – til at adressere noget, som ofte ikke bliver anerkendt i samtidskunsten, nemlig kroppe med fysiske funktionsnedsættelser eller handikap. Handikap er ofte ubemærkede eller bliver behandlet som noget usynligt; på den anden side bliver de i visse situationer, som når en læge anmoder om et publikum til en operation, objektiviseret og behandlet pædagogisk. Filmen giver udtryk for, at den måde, hvorpå kroppe bliver set, forandrer, hvordan de selvsamme kroppe bevæger sig gennem verden, og selv tilstande, som er usynlige for andre, er måske hypersynlige for den person, som oplever dem. Det komplicerer også alle vores forestillinger om en “normal” krop: Hvis man zoomer langt nok ind, vil der vise sig synlige variationer.”

Julie Nord uddyber juryens valg:
 
”Der er mange væsentlige og tidsaktuelle lag i værket. Bl.a. henvisningen til Carl T.H. Dreyers film om Thorvaldsens skulpturer, "The male Gaze" i kunsten, objektiviseringen af kvindekroppen, body-positivity og feminisme i bred forstand. Jeg oplever værket som meget politisk, men det bliver aldrig hverken entydigt eller docerende, da det er så åbent, personligt og visuelt forførende som det er.
Først og fremmest er det sjældent jeg har set et værk, der udstråler så meget sårbarhed og selvsikkerhed på samme tid, og jeg kunne ikke ryste det af mig igen.”
 
Emilie Luna Printz Scales fortæller, at det betyder ”utrolig meget at modtage anerkendelse for mit afgangsværk, især som nyligt færdiguddannet billedkunstner, og ikke mindst i forhold til at få en økonomisk støtte som kan bruges til at skabe fremtidige værker”
 
Om arbejdet med Eyelids og dét at udstille på Kunsthal Charlottenborg, fortæller Scales:
 
”Det har været lærerigt, spændende, sjovt og hårdt. For mig har arbejdet med afgangsværket handlet meget om at skabe en arbejdsproces, som adskilte sig fra måden jeg tidligere har arbejdet på - oftest har det været alene og med en meget dogmatisk tilgang til produktionen af videoen.
Denne gang valgte jeg at inddrage mennesker, som kunne lære mig om processen og arbejdet omkring videoproduktionen ift. fotografering, lyssætning, klipning, color grading, lydproduktion osv.”
 
Det bliver muligt at opleve Eyelids fra kunstnerens hjemmeside senere på året.