Søg
Nyhed

Kunstakademiets værksteder: Laboratoriet for Serigrafi og Risografi

Se fotoserien: Undervisning i serigrafi på Kunstakademiets grafiske værksted.

En stor del af undervisningen på Kunstakademiets Billedkunstskoler foregår på uddannelsens værksteder, også kaldet laboratorier.

Her udvikler studerende materialeforståelse og teknisk viden inden for grafik, keramik, fotografi, træ og mange andre felter.

Billederne ovenfor er fra Laboratoriet for Serigrafi og Risografi. Laboratorieunderviseren giver to studerende undervisning i serigrafi – en grafisk metode, som er kendetegnet ved at man via en såkaldt stencil kan trykke mange farvelag oven på hinanden på et trykkemateriale, typisk i store oplag.

En stencil er en ramme med et motiv, der oftest fremstilles fotomekanisk. Man skraber farven gennem stencillen med en gummirakel ned på et underliggende trykkemateriale. Trykket kan overføres til en række materialer; papir, stof, keramik, træ osv.

På Laboratoriet for Serigrafi og Risografi arbejder de studerende ofte med fremstillingen af værker på papir eller andet materiale. Ud over den konkrete tilegnelse af ny teknisk viden og materialeforståelse, er undervisningen i de forskellige grafiske metoder og processer også en måde for den studerende at træne og udvikle sin praksis inden for billeddannelse gennem det forhåndenværende materiale.